Οι ζωοτροφές είναι διάφορες ύλες φυτικής, ζωικής, ορυκτής και συνθετικής προέλευσης που περιέχουν μία ή περισσότερες θρεπτικές ουσίες. Οι θρεπτικές ουσίες διακρίνονται σε οργανικές (π.χ. πρωτεΐνες, αμινοξέα, λιπίδια, υδατάνθρακες, βιταμίνες κ.α.)  και ανόργανες (π.χ. ασβέστιο, φώσφορος, νάτριο, χλώριο, κάλιο, μαγνήσιο, θείο, σίδηρος κ.α.).

Οι διάφορες ζωοτροφές, έτσι όπως συγκομίζονται ή γενικά παράγονται, αποτελούν τις καλούμενες απλές ζωοτροφές (σανός μηδικής, σπέρματα καλαμποκιού, κρεατάλευρο κ.α.). Οι απλές ζωοτροφές σε σχέση με την περιεκτικότητα τους σε κυτταρίνες και νερό ταξινομούνται σε ξυλώδεις, χονδροειδείς, χυμώδεις χονδροειδείς και σε συμπυκνωμένες.

Η ομογενής ανάμειξη των απλών ζωοτροφών οδηγεί στην παρασκευή των σύνθετων ζωοτροφών. Οι σύνθετες ζωοτροφές μπορεί να είναι πλήρεις, όταν χορηγούμενες στα ζώα είναι σε θέση να καλύπτουν από μόνες τους όλες τις θρεπτικές ανάγκες του ζωικού οργανισμού, ή συμπληρωματικές, όταν δεν καλύπτουν από μόνες τους όλες τις θρεπτικές ανάγκες του ζωικού οργανισμού και πρέπει να χορηγούνται σε συνδυασμό με άλλες ζωοτροφές που αποτελούν τις λεγόμενές βασικές ζωοτροφές, επειδή κατά κανόνα οφείλουν να συμμετέχουν με τη μεγαλύτερη αναλογία.

Ενδεικτικά οι χημικές και οι μικροβιολογικές αναλύσεις που πραγματοποιούνται στο εργαστήριο είναι οι ακόλουθες: