Ένα κομμάτι του συνολικού πληθυσμού ταλαιπωρείται από τροφικές αλλεργίες. Μάλιστα φαίνεται, σύμφωνα με έρευνες, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει τάση αύξησής τους, ενώ μόνο στα παιδιά, η συχνότητα εμφάνισης των τροφικών αλλεργιών υπολογίζεται ότι φτάνει το 6%.
Η επιμόλυνση ανάμεσα σε διαφορετικές γραμμές παραγωγής είναι η πιθανότερη αιτία ύπαρξης αλλεργιογόνων στη βιομηχανία τροφίμων. Για τον λόγο αυτό ο έλεγχος των τελικών προϊόντων, του εξοπλισμού και του νερού καθαριότητος μπορεί να δώσει πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας καθαρισμού και τον εντοπισμό των πηγών επιμολύνσεων.