Το πιο διαδεδομένο προϊόν της μέλισσας είναι το μέλι, ωστόσο υπάρχουν και άλλα προϊόντα της κυψέλης όπως είναι η γύρη, ο βασιλικό πολτός, η πρόπολη, το κερί και το δηλητήριο.
Το μέλι είναι ένα αρωματικό, γλυκό, παχύρευστο φυσικό προϊόν, το οποίο παράγουν οι μέλισσες συλλέγοντας γύρη, νέκταρ και φυσικές εκκρίσεις ζωντανών φυτών, με πολύπλοκη σύνθεση και συστατικά που επηρεάζουν τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά αλλά και την διατροφική του αξία. Πάνω από 12 κατηγορίες ουσιών περιλαμβάνονται στο φυσικό μέλι, η περιεκτικότητα των οποίων καθορίζει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Πέρα από την αξία του σαν τρόφιμο, έχει ιδιότητες ευεργετικές στον ανθρώπινο οργανισμό.
Θυμαρίσιο, Πορτοκαλιάς, Ηλίανθου, Ερείκης (σουσουρίσιο), Καστανιάς, Βαμβακιού, Πολύκομπου, Ακακίας, Πευκόμελο, Ελάτης κ.α.
Η γύρη είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα κ.α. και έχει μεγάλη θρεπτική αξία τόσο για την ίδια την μέλισσα όσο και για τον άνθρωπο. Τη γύρη τη συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα άνθη και τη μεταφέρουν στην κυψέλη με τα πίσω πόδια τους.
Ο βασιλικός πολτός εκκρίνεται από τους αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών και είναι κρεμώδης ουσία που προορίζεται για την διατροφή της βασίλισσας και όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας, για αυτό ονομάζεται γάλα των μελισσών. Είναι τροφή πλούσια σε αμινοξέα, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, λιπίδια και πρωτεΐνες.
H πρόπολη είναι ρητινώδης, κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από τους οφθαλμούς διαφόρων φυτών, κορμούς δέντρων, ρετσίνια κ.λπ., την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για την υγιεινή και την αποστείρωση της κυψέλης.
Το κερί εκκρίνεται σε λέπια από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας που βρίσκονται στο θώρακά της και το πλάθει με τα πόδια και τις σιαγόνες της χτίζοντας την κηρήθρα. Οι σημανττικότεροι τομείς χρήσης του κεριού τις μέλισσας είναι η παραγωγή καλλυντικών, κεριών και φύλλων κηρήθρας.
Το δηλητήριο της μέλισσας είναι ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών, που ασκεί φαρμακευτική δράση και επηρεάζει τη φυσιολογία ενός οργανισμού. Περιέχει αντιβιοτικές ουσίες, ένζυμα, κυστίνη, μεταλλικές ουσίες, οργανικά οξέα, πεπτίδια, πρωτεΐνες και φορμικό οξύ.



Η χημική ανάλυση του μελιού αποτελεί, πέρα από ταυτότητα ενός είδους μελιού, σημαντικό δείκτη ποιότητας.
Οι παρακάτω παράμετροι ελέγχου στο μέλι, που αφορούν την γνησιότητά του, την φρεσκότητα και την διαθρεπτική του αξία, παρακολουθούνται συχνά στο μέλι και μας παρέχουν τις εξής πληροφορίες:
- Ηλεκτρική αγωγιμότητα
- Δείκτης διάθλασης
- Προφίλ σακχάρων
- Ανάγοντα σάκχαρα και σακχαρόζη
- H M F
- Ph και οξύτητα
- Υγρασία
- Πρωτεΐνες
- Τέφρα
- Κυτταρίνες
- Ενεργειακή αξία
- Γυρεοσκοπική ανάλυση
- Δείκτης διαστάσης
- Βιταμίνες
- Αμινοξέα
- Προσδιορισμός υπολειμμάτων φαρμάκων
- Προσδιορισμός ακαρεοκτόνων
- Προσδιορισμός π-διχλωροβενζόλιο, ναφθαλένιο, διβρωμοαιθένιο
- Προσδιορισμός αντιβιοτικών
- Προσδιορισμός βαρέων μετάλλων
- Προσδιορισμός τοξινών