Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες, οι οποίες είναι διαλυτές στην αλκοόλη, λιγότερο διαλυτές στο νερό και αποτελούνται από ένα μίγμα εστέρων, αλδεϋδών, κετονών και τερπενίων. Τα αιθέρια έλαια παραλαμβάνονται από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 2000 διαφορετικά φυτά που τα παράγουν. Στα φυτά η παραγωγή των αιθέριων ελαίων γίνεται σε ειδικευμένους εκκριτικούς σχηματισμούς, όπως τα ελαιοφόρα δοχεία, αδενώδη τοιχώματα, ελαιοφόροι πόροι και ιδιόβλαστα ελαιοκύτταρα. Οι κυριότερες μέθοδοι παραλαβής των αιθέριων ελαίων είναι η απόσταξη (υδραπόσταξη, υδρο-ατμοαπόσταξη κ.α.), η εκχύλιση (με θερμό ή ψυχρό λίπος, με πτητικούς διαλύτες κ.α) και η μηχανική εφαρμογή (με απόξεση, με σύνθλιψη κ.α.).
Τα περισσότερα αιθέρια έλαια προέρχονται από φρούτα, λουλούδια, θάμνους και δέντρα. Ενδεικτικά αρωματικά φυτά από τα οποία παράγονται αιθέρια έλαια είναι τα εξής: το αγριοκυπαρίσσι, ο βασιλικός, το γαρύφαλλο, το γιασεμί, ο ελίχρυσος, το γεράνιο, το δενδρολίβανο, το ελέμι, ο ευκάλυπτος, το θυμάρι, το ιεροβότανο, ο κέδρος, το κίτρο, το κυπαρίσσι, η λεβάντα, το λιβάνι, η λουΐζα, η μαντζουράνα, η μέντα, το μελισσόχορτο, το μύρο, το νεράτζι, το νερολι, το πεύκο, το πορτοκάλι, η ρίγανη, το ροδόξυλο, το σανταλόξυλο, το τζίντζερ, το τριαντάφυλλο, το υλάνγκ-υλάνγκ, το φασκόμηλο, το χαμομήλι κ.α.
Το εργαστήριο Σύγχρονη Αναλυτική αναλαμβάνει αναλύσεις για:
-Περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο στο αρωματικό φυτό με την μέθοδο Clevenger
-Πλήρη ανάλυση της σύστασης του αιθερίου ελαίου με τεχνική αέριας χρωματογραφίας συνδυασμένη με φασματοσκοπία μαζών (GC-MS).
-Έλεγχος-Εκτίμηση Νοθείας-Αραίωσης
-Ανάλυση Φυτοφαρμάκων στο φυτό και στο αιθέριο έλαιο
-Ειδικό Βάρος
-Αριθμός Εστεροποίησης-Ester Value
-Οξύτητα-Acid Value
-Δείκτης διάθλασης
-Οπτική στροφή
Με κάθε ανάλυση GC-MS χορηγούμε σχετικό πιστοποιητικό ανάλυσης προκειμένου να μπορεί ο παραγωγός ή ο έμπορος να πιστοποιήσει την ποιότητα του προϊόντος του.
Επικοινωνήστε μαζί μας για ειδικά πακέτα συνεργασίας με παραγωγούς που περιλαμβάνουν συνεχή και πλήρη έλεγχο και παρακολούθηση της ποιότητας των αιθερίων ελαίων καθ’όλη τη διαδικασία της παραγωγής έως και την εμπορία.

Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες, οι οποίες είναι διαλυτές στην αλκοόλη, λιγότερο διαλυτές στο νερό και αποτελούνται από ένα μίγμα εστέρων, αλδεϋδών, κετονών και τερπενίων. Τα αιθέρια έλαια παραλαμβάνονται από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 2000 διαφορετικά φυτά που τις παράγουν. Στα φυτά η παραγωγή των αιθέριων ελαίων γίνεται σε ειδικευμένους εκκριτικούς σχηματισμούς, όπως τα ελαιοφόρα δοχεία, αδενώδη τοιχώματα, ελαιοφόροι πόροι και ιδιόβλαστα ελαιοκύτταρα. Οι κυριότερες μέθοδοι παραλαβής των αιθέριων ελαίων είναι η απόσταξη (υδραπόσταξη, υδρο-ατμοαπόσταξη κ.α.), η εκχύλιση (με θερμό ή ψυχρό λίπος, με πτητικούς διαλύτες κ.α) και η μηχανική εφαρμογή (με απόξεση, με σύνθλιψη κ.α.).
Τα περισσότερα αιθέρια έλαια προέρχονται από φρούτα, λουλούδια, θάμνους και δέντρα: αγριοκυπαρίσσι, βασιλικός, γαρύφαλλο, γιασεμί, γεράνιο, δενδρολίβανο, ελέμι, ευκάλυπτος, θυμάρι, ιεροβότανο, κέδρος, κίτρο, κυπαρίσσι, λεβάντα, λιβάνι, λουΐζα, μαντζουράνα, μέντα, μελισσόχορτο, μύρο, νεράτζι, νερολι, πεύκο, πορτοκάλι, ρίγανη, ροδόξυλο, σανταλόξυλο, τζίντζερ, τριαντάφυλλο, υλάνγκ-υλάνγκ, φασκόμηλο, χαμομήλι κ.α.

Ανάλυση των αιθέριων ελαίων
Η ποιότητα των αιθέριων ελαίων εξαρτάται από διάφορες φυσικές
σταθερές και κυρίως από την χημική σύστασή τους. Για να γίνει πλήρης
ανάλυση ενός αιθέριου ελαίου πρέπει να προσδιοριστούν τα εξής:
Α΄. Φυσικές σταθερές. Απ’ αυτές οι σπουδαιότερες είναι:
- Ειδικό βάρος
- Δείκτης διαθλάσεως
- Στροφική ικανότητα
- Διαλυτότητα
- Σημείο ζέσεως
Β΄. Χημική σύνθεση. Ο προσδιορισμός των συστατικών έχει µμεγάλη σημασία
γιατί από την παρουσία και την ποσότητά τους εξαρτάται κυρίως η ποιότητα
των αιθέριων ελαίων
Αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες που απομονώνονται μέσω μιας διεργασίας, όπως η απόσταξη, από ένα αρωματικό φυτό ενός συγκεκριμένου φυτικού είδους.
Τα αιθέρια έλαια – πτητικά έλαια, έχουν φυτική προέλευση και χαρακτηρίζονται από διακριτική μυρωδιά και κάποιο μέτρο αντίδρασης ως προς την υδρόλυση. Από χημική άποψη είναι κυρίως τερπένια. Κάποια αιθέρια έλαια αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από ένα συστατικό.[2] Στα αιθέρια έλαια τα κυριότερα συστατικά τους ανήκουν στην κατηγορία των τερπενίων, που συντίθενται συνήθως κατά το βιοσυνθετικό μονοπάτι του μεβαλονικού οξέος ή στην κατηγορία των αρωματικών ενώσεων (του φαινυλοπροπενίου) που παράγονται συνήθως στο βιοσυνθετικό μονοπάτι του σικιμικού οξέος.[3]
Τα αιθέρια έλαια βρίσκονται σε υγρή μορφή, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά γίνονται πτητικά σε θερμοκρασίες βρασμού (μεταξύ 50 – 320 ºC). Λόγω της πτητικότητας τους έχουν χαρακτηριστικό άρωμα.